onsdag, februari 1, 2023

Alexandra Nilsson och bloggarnas...

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början...

Vad gör Lars Söderdahl...

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har...

Joakim Palme och forskningen...

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade...

Tips på vad du...

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att...
HomeBloggHornsbergs Strand, idén...

Hornsbergs Strand, idén om ett attraktivt område på nordvästra Kungsholmen.

Hornsbergs strand, de gamla industrikvarteren på nordvästra Kungsholmen, har de senaste åren genomgått genomgripande förändringar. I början av 2000-talet togs beslut om att området skulle moderniseras och omvandlas från industriområde till bostadsområde. Hur ser det då ut idag i Hornsberg Strand, några år efter att projektet färdigställts? Har området blivit det attraktiva bostadsområde som det var tänkt från början, hur är tillgängligheten och närservicen i området?

Snabba fakta om Hornsbergs Strand:

Var?Nordvästra Kungsholmen, mittemot Pampas Marina (i Solna)
När?Området har varit ett gammalt industriområde. Nuvarande utformning började planeras tidigt 2000-tal
Hur?Nybyggnation av bostadshus, som integreras med omkringliggande bebyggelse.
Varför?Nuvarande ombyggnationer beslutades i syfte att förtäta och skapa attraktiva bostäder i ett centralt läge.

Hornsbergs Strand, från ide till färdigt projekt.

Projektet Hornsberg Strand började planeras tidigt 2000-tal. Arbetet försenades dock kraftigt på grund av de problem som uppstod med att minska bullerstörningarna från närliggande Essingeleden. 2006 vann detaljplanen för Kv Kojan laga kraft, och projektet kunde börja planeras i detalj.

2007 påbörjades byggnadsarbeten med ett antal byggherrar, bland annat JM, Einar Mattsson, Familjebostäder och Wallenstam. Hornsbergs Strand i Stockholm förvandlades i snabb takt från ett till vissa delar nedgånget industriområde, till ett attraktivt och modernt bostadsområde, i sjönära läge.

Utöver att hysa bostäder, planerades det i området även för service för de boende. Gymkedjan SATS startade anläggningen Hornsbergs strand, tidigare Lindhagen och redan 2009 öppnades ICA Maxi Lindhagen. Ett stort antal restauranger har också öppnats i Hornsbergs Strand. Bland dessa kan nämnas Piren, Hornsbergs Strand samt StikkiNikki som både tillverkar och serverar handgjord glass.

Hornsberg Strand, ett attraktivt område i innerstaden.

Med sitt läge allra längst ut på nordvästra Kungsholmen kan Hornsbergs Strand betecknas som liggandes “inom tullarna”. En beteckning som betyder mycket, inte minst när det gäller prisnivån på bostäder. I Stockholm, med sina höga bostadspriser, innebär en bostads läge ofta en prisskillnad per kvadratmeter som kan mätas i många tusen, ibland tiotusentals kronor per kvadratmeter. 

Läget innanför tullarna gör att prisnivån generellt är högre än områden utanför. Undantag är vissa attraktiva områden i till exempel Bromma och i grannkommuner som Täby, Danderyd och Nacka. Likaså är bostäder med närhet till tunnelbanenätet som regel mer attraktiva än de som ligger längre ifrån. 

Hornsbergs Strand ligger både innanför tullarna, samt någorlunda nära T-banan “Stadshagen”, trafikerad av tunnelbanans blå linje, med förbindelser både mot centrum och ut mot Kista där många större arbetsgivare inom bland annat IT har kontor.  

Hornsbergs Strand – attraktiviteten får genomslag på Hemnet

En slagning på Hemnet visar att kvadratmeterpriserna i Hornsbergs Strand ligger högre än till exempel Hjorthagen, och nästan i nivå med Lilla Essingen och Gärdet. Bostadsrätter med utsikt över vattnet säljs dessutom till ännu högre pris. Bostäder på bland andra adresserna Hornsbergs Strand 85, Hornsbergs Strand 15 och 15 B, har sålts till betydligt högre pris än genomsnittet.

I området ligger också ett antal mycket eftertraktade hyresrätter. På Hornsbergs Strand 31 äger Botrygg en hyresfastighet, inte långt därifrån, på Hornsbergs Strand 25, ligger attraktiva höghuskomplex med milsvid utsikt.

Utöver läget inom Stockholms kommun, närheten till vatten, samt närheten till tunnelbanan, navet i Stockholms kollektivtrafik, så får Hornsbergs Strand även pluspoäng med anledning av de många serviceinrättningar som finns i det absoluta närområdet.

Inom gångavstånd hittar du både livsmedelsbutiker, vårdcentral, såväl som apotek och skolor. Utöver närheten till tunnelbana finns det även tre busslinjer som förbinder Hornsbergs Strand med övriga Stockholm.

Hornsbergs Strand, attraktiv stadsdel med idealiskt läge.

Med sitt vackra läge vid vattnet attraherar Hornsbergs Strand alla som har en önskan om att bo nära vattnet. Utmärkta förbindelser både in mot Stockholms absoluta centrum, såväl som mot Kista, Solna och Sundbyberg, gör det även till en utmärkt plats att bo på för alla dem som arbetar i city, alternativt hos någon av de många större arbetsgivarna i de norra förorterna.

Har du har ett jobb eller uppdrag där du reser inrikes, alternativt till Bryssel och kontinenten, har Hornsbergs Strand även fördelen av närhet till Bromma Flygplats. Du når flygplatsen på ungefär en halvtimme. Även om du reser med bil har Hornsbergs Strand många fördelar, då du snabbt är ute på Essingeleden som förbinder Stockholm med motorvägar norr och söderut.

Hornsbergs Strand kan utan tvekan sägas ha blivit ett lyckat projekt, inte minst som man integrerat den nya bebyggelsen med vackra äldre industribyggnader som man bevarat.

Bästa med Hornsbergs Strand:

  • Närhet till vatten
  • Bra kommunikationer
  • Både bostadsrätter och hyresrätter
  • Bra utbud av butiker och restauranger i närområdet.

Fortsätt läs

Alexandra Nilsson och bloggarnas storhetstid 

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början mest en slags dagbok på internet, öppna för alla att läsa. Med tiden utvecklades det dock till något mycket mer och de som drev de största...

Vad gör Lars Söderdahl idag?

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har vi koll på skådespelaren Lars Söderdahl, som hade några av de största rollerna? Var blev han av? Vad gör Lars Rune Söderdahl idag och har han...

Joakim Palme och forskningen om välfärden och framtiden

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade han sönerna Joakim, Mårten och Mattias. Den här artikeln kommer  –  mest –  att handla om Joakim och hans karriär som statsvetare och bland annat chef...