onsdag, mars 22, 2023

Upptäck de bästa tidsfördriven...

2023 är här och det betyder att det finns massor av nya möjligheter...

Ta del av alla...

Våren är här och med det kommer nya möjligheter. Det finns så mycket...

Cecilia Hagen – över...

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen....

Indian Street Food &...

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk...
HomeBloggHur går man...

Hur går man upp i vikt?

Det kan finnas många anledningar till att vilja få svaret på frågan Hur går man upp i vikt? Det kan dels handla om en önskan om att göra just det. Det kan också handla om att vilja undvika viktuppgång. Oavsett vilket, är det viktigt att veta att alla människors kroppar är olika och att det viktigaste för att få en hälsosam kropp är att hålla regelbundna matvanor av god kvalitet, och att röra på sig. 

Hur går man upp i vikt snabbt om man är smal?

Om du som upplever dig själv vara “för smal” och vill gå upp i vikt snabbt kan följande tips vara till hjälp. Du som lider av konstaterad undervikt bör alltid konsultera din läkare för att få en diet- och motionsplan som är anpassad efter dina medicinska förutsättningar.

  • Ät en kaloririk diet
  • Komplettera med extra mål
  • Ät regelbundet
  • Minska på konditionsträningen
  • Var noga med att äta proteinrikt
  • Addera flytande kalorier, som juicer och shakes

Du som vill gå upp i vikt snabbt tänker kanske att du helt bör sluta göra dig av med energi, det vill säga sluta träna. Detta är dock inte en bra metod för att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Oavsett om din kropp är smal eller tjock behöver den röra på sig. Rörlighetsträning och konditionsträning syftar inte bara till att hålla kroppens vikt nere, utan kanske i första hand för att hålla hjärtat i trim och blodcirkulationen igång. 

Vikt genom livet – hur mycket går man upp i vikt som gravid?

Din kropp kommer gå igenom många olika stadier genom livet, och många av dem kommer innebära förändringar i vikt. Det är fortsatt viktigt att komma ihåg att varje kropp reagerar olika på yttre faktorer. En kropp kan gå upp i vikt av stress, en annan kropp kan gå ned i vikt av stress. Likaså skiljer sig olika kroppar åt när det kommer till till exempel graviditet. Vad gäller vikt och graviditet är det viktigt att du följer de kostråd du får hos din MVC.

Hur mycket man går upp i vikt som gravid varierar kraftigt. Vissa gravida lägger enbart på sig den nya vikt som barnet, moderkakan och den extra vätskan innebär. Andra gravida håller vikten långt in i graviditeten trots att fostret växer – vilket alltså innebär att de i praktiken går ned i vikt. Andra dundrar upp i vikt så fort de fått plus på stickan. 

Hur man går upp i vikt – lyssna på din läkare

Om du upplever plötslig viktnedgång? Då är det av yttersta vikt att du kontaktar din vårdcentral. Bakom plötslig och oförklarlig viktnedgång kan andra orsaker än bara kostförändringar ligga, som är viktiga att komma tillrätta med. 

Fortsätt läs

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat...

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...