onsdag, mars 22, 2023

Upptäck de bästa tidsfördriven...

2023 är här och det betyder att det finns massor av nya möjligheter...

Ta del av alla...

Våren är här och med det kommer nya möjligheter. Det finns så mycket...

Cecilia Hagen – över...

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen....

Indian Street Food &...

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk...
HomeBloggHur räknar man...

Hur räknar man ut arean på en cirkel?

Hur räknar man ut arean på en cirkel? För att komma fram till svaret behöver man använda sig av några matematiska och geometriska begrepp. En cirkel är tvådimensionell och har en area, alltså en yta innanför cirkelns definierade omkrets. Omkretsen har också ett värde, den kan vara stor eller liten, är den stor är också arean stor, är omkretsen liten så är arean liten. 

Radie och diameter 

Det finns ytterligare ett värde som går att ta reda på vad gäller en cirkels storlek. Det är radien. Om en cirkel är helt rund, så har den en given mittpunkt. Från mittpunkten ut till cirkelns omkrets eller kant, ska det vara lika långt oavsett var man mäter. Det betyder också att en radie är halva diametern av cirkeln. Diametern är ju “bredden” på cirkeln, mätt rakt över mittpunkten. Alltså på bredaste stället. Har man diametern på en cirkeln, har man också radien, som ju ska vara halva värdet av diametern.

Hur man räknar ut arean och omkretsen på en cirkel?

Vill man ta reda på arean använder man sig av en formel som innehåller en konstant, nämligen pi. Pi är en så kallad matematisk konstant som står för förhållandet mellan en cirkels area och radien på cirkeln. Pi har värdet 3,14, vilket är avrundat eftersom pi i verkligheten anses ha oändligt många decimaler, utan någon till synes regelbundenhet. Med värdet 3,14 kommer man dock tillräckligt nära för att få rätt på hur man räknar ut arean på en cirkel med radien.

Har man alltså radien, så räknar man så här: Radien gånger radien gånger pi. Omkretsen får man genom att multiplicera diametern med pi, eller genom att ta radien gånger två gånger pi.

Hur man räknar man ut arean på en cirkel i åk 6 är inte ovanligt att fråga även om ämnet geometri kommer senare, under högstadiet. Men formeln är enkel och många i åk 6 klarar beräkningen.

Fortsätt läs

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat...

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...