I dagens tuffa ekonomiska läge är det viktigare än någonsin för företag att öka sin effektivitet. Dagarna där det går att ha en produktion som går på halvfart eller några anställda för mycket är förbi. Nu gäller det att dra in på kostnaderna och samtidigt öka produktiviteten på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt.
För att göra det har robotteknologi i allt större grad börjat implementeras i våra produktionsled. Idag finns det nästan ingenting som inte går att automatiseras med en robot, vare sig det gäller montering, transport, lagerhållning eller något annat. Det är dock inte så enkelt som att bara köpa in en robot för alla arbetsuppgifter och på så sätt automatisera hela produktionen – det finns massor av aspekter att ta hänsyn till innan, som vi tänker gå igenom i den här artikeln.
Att tänka på när ni ska optimera effektiviteten
Först och främst måste ni kolla över hela eran process och se vilka delar som enklast kan automatiseras för att spara in tid och pengar. Det kan till exempel vara när det ska skruvas i skruvar, vid palletering, transport eller andra delar. Leta först efter uppgifter som är repetitiva, tunga och/eller farliga och se om en robot kan göra jobbet bättre.
Därefter behöver ni tänka på kostnaden. När ni hittat vilka delar av processen som ni enkelt kan automatisera är det dags att räkna ut hur mycket pengar ni kan spara in. Det kan handla om allt från mindre lönekostnader och felkällor till snabbare produktion och högre kvalitet. När ni vet hur mycket ni sparar in kan ni sätta upp en budget för hur mycket ni kan investera i automatiseringen.
Det är också viktigt att tänka på hur mycket yta som finns där roboten ska stå. Det är inte kul att investera massor i robotteknik bara för att märka att den inte får plats där den ska stå. Sådana misstag leder till extra kostnader, problem och produktionsstopp som ska undvikas.
Vilken sorts robot behöver ni
Det finns en stor mängd alternativ när det kommer till industrirobotar. De vanligaste är uppgiftsspecifika industrimaskiner som är tillverkade för att göra en och samma uppgift om och om igen. De här maskinerna har funnits i många år och är väldigt effektiva på det de gör, men är inte flexibla.
En nyare variant av industrirobotar som blivit allt vanligare i produktionsprocessen är kollaborativa robotar, eller cobots som de också kallas. De här robotarna är mindre robotarmar som är utrustade med kameror och sensorer. Cobots är speciellt tillverkade för att kunna samarbeta tillsammans med människor och andra maskiner och tack vare sensorerna och kamerorna kan de göra det på ett tryggt och säkert sätt. Cobots är också programmerings- och anpassningsbara och kan på så vis enkelt och flexibelt användas till flera olika arbetsuppgifter.
Vilken robot som passar bäst för ert företag beror helt och hållet på vilka behov ni har. Industrirobotar är uppgiftsspecifika och ofta väldigt dyra men klarar ofta tyngre jobb, medan cobots samarbetar med människorna och går att anpassa utefter arbetsuppgifterna.