onsdag, mars 22, 2023

Upptäck de bästa tidsfördriven...

2023 är här och det betyder att det finns massor av nya möjligheter...

Ta del av alla...

Våren är här och med det kommer nya möjligheter. Det finns så mycket...

Cecilia Hagen – över...

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen....

Indian Street Food &...

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk...
HomeBloggAlexandra Nilsson och...

Alexandra Nilsson och bloggarnas storhetstid 

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början mest en slags dagbok på internet, öppna för alla att läsa. Med tiden utvecklades det dock till något mycket mer och de som drev de största bloggarna fick monetär ersättning och ett slags kändisskap. Alexandra Nilsson blev snabbt en av Sveriges mest framgångsrika bloggare, med över en miljon läsare per vecka. 

Hon startade sin blogg år 2007 och kallade sig där Kissie. Alexandra har senare berättat att hon kom på namnet Kissie när några äldre killar ville ha hennes uppmärksamhet och försökte kalla på henne som man kallar på en katt. Hon tyckte att namnet var kort och unikt och valde det därför som sitt blogg-alter ego. 

Alexandra Nilsson blir Kissie

Alexandras blogg var till en början även den av dagsbokstypen och skildrade hennes liv som en femtonårig tjej i Stockholm. Det var först när en annan stor bloggerska skrev om Alexandra Kissie Nilssons blogg som hon verkligen fick många följare. På bloggen kunde Alexandra leva det liv hon drömde om och hon målade upp sitt alter ego Kissie som perfekt, rik och med ett stort socialt umgänge. I bloggen kunde hon bland annat klaga på att städerskan gjorde ett dåligt jobb och stal dyrbara smycken. Städerskan som hon refererade till fanns inte och i verkligheten var Alexandra en ganska vanlig gymnasieungdom som bodde med sina föräldrar. 

Alexandra Nilssons blogg – framgången och dess baksida

När bloggen fick många läsare kom även annonsörer och pengar. På den tiden när bloggar fortfarande var ett nytt fenomen och andra sociala medier inte fanns var reklam och annonser ett i princip oreglerat område. Bloggare fick pengar för att olika företag köpte annonsplats på deras blogg. 

Detta var framför allt i form av olika så kallade “banners” och blinkande bilder i bloggens marginal. Det var inte som dagens sponsrade inlägg som förekommer på bland annat Instagram. 

Annonsörerna utnyttjade bloggerskornas unga ålder och brist på erfarenhet och betalade ibland med gratis produkter och rabattkoder, trots att annonsplatserna var värda flera tiotusentals kronor. 

Med framgången kom även bloggandets baksida, och Alexandra Nilsson blev tvungen att sluta gymnasiet på grund av att läsare och andra elever förföljde henne i skolan. Under den här tiden blev Alexandra Nilsson kontaktad av en så kallad bloggmanager. Alexandra Nilsson och flera andra före detta bloggare har i efterhand riktat stark kritik mot dessa managers och anklagat dem för att ljuga, lura dem på pengar samt skriva omänskliga kontrakt. 

Alexandra Nilsson som Kissie – bråk och provokationer

Under bloggarnas tidiga år skyddes inga medel för att få fler läsare och kommentarer. Det var mycket vanligt att bloggare skrev elakt och aggressivt om andra bloggare, för att provocera fram ett så kallat bloggbråk. Dessa bråk ledde till stort engagemang från följarna, vilket i sin tur genererade både klick och kommentarer. Att provocera, bråka och skriva om kontroversiella ämnen var en mycket vanlig strategi för att få fler följare, något som även förekom på Alexandra Nilssons blogg. 

Karaktären Kissie gjorde allt för att provocera, samtidigt som den riktiga personen Alexandra var en ung och osäker tjej som blev väldigt påverkad av kommentarerna. I senare intervjuer har Alexandra berättat att hon utvecklade både torgskräck och ätstörningar på grund av bloggen. Eftersom hon var en ung tonåring under bloggtiden var hon mycket mottaglig för kritik kring sitt utseende och hon försökte ständigt ändra det efter vad hon trodde att följarna ville se. 

Kissies operationer skapar debatt

År 2010, endast nitton år gammal gjorde Alexandra Nilsson sin första bröstoperation. Detta var väldokumenterat av media och webtidningen Nyheter24 gjorde reportage där Alexandra intervjuades precis innan operationen, iklädd klinikens morgonrock. 

Eftersom bloggen Kissies.se var den största i Sverige, samtidigt som bloggandet och influencers var ett nytt fenomen fick Alexandra och de andra unga bloggerskorna utstå både kritik och hot. De var bland annat med i programmet Debatt vid flertal tillfällen och fick där stå till svars för saker de skrivit i bloggen, samtidigt som de anklagades för att var dåliga förebilder för andra unga. 

Alexandra Nilsson idag

Med åren blev Kissies bloggande allt mer sporadiskt. Bloggarnas storhetstid var förbi, i och med andra sociala mediers intåg. De tappade läsare och de få som fanns kvar var inte lika engagerade och kommenterade inte alls lika flitigt. Från att år 2014 få över hundra kommentarer per inlägg kunde man nu se så få som fem kommentarer, även på de största bloggarna. Fansens intresse förflyttades sakta men säkert till andra plattformar, som Youtube och Instagram. 

År 2020 stängde Alexandra ner bloggen Kissies för gott och raderade hela arkivet. På Kungliga Biblioteket finns den dock att läsa, eftersom den klassas som en del av det svenska kulturarvet. Idag är Alexandra aktiv på Instagram, där hon har över trehundra tusen följare. Det finns även en SVT-dokumentär om blogg-åren.

Fortsätt läs

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat...

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...