onsdag, mars 22, 2023

Upptäck de bästa tidsfördriven...

2023 är här och det betyder att det finns massor av nya möjligheter...

Ta del av alla...

Våren är här och med det kommer nya möjligheter. Det finns så mycket...

Cecilia Hagen – över...

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen....

Indian Street Food &...

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk...
HomeBloggVad gör Lars...

Vad gör Lars Söderdahl idag?

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har vi koll på skådespelaren Lars Söderdahl, som hade några av de största rollerna? Var blev han av? Vad gör Lars Rune Söderdahl idag och har han varit med i fler filmer eller synts i TV-rutan utan att vi förstått att det var samma lille kille? Häng med så reder vi ut begreppen.

Korta fakta om Lars Söderdahl

Namn Lars Rune Söderdahl
Ålder58 år gammal, född 26 juli 1964
Känd förFrämst rollerna som Lillebror och Skorpan i filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker. 
BostadsortGöteborg

Klassiska filmer som alla barn minns

Vem minns inte filmerna om Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta? Astrid Lindgrens klassiker fick liv på vita duken under 1970-talet och därefter har flera generationer barn sett dem och förundrats över de fantasifulla berättelserna. 

Den lille pojken som spelade Lillebror i Karlsson på taket är samma parvel som gestaltar Skorpan i Bröderna Lejonhjärta, men det är det inte alla som vet. Pojken som nu är en man på 58 år hette Lars Söderdahl och han har varit med om mycket under sitt liv. Idag har han bytt namn och är bosatt i Göteborg, långt ifrån film och TV.

Lars Söderdahl, Lillebror i Karlsson på taket

Barnskådespelaren Lars Söderdahl fick 1974 rollen som pojken Lillebror i filmen Världens bästa Karlsson. Berättelsen handlar om den lite ensamme killen Svante som även kallas Lillebror. Han får en dag besök av en lagom tjock man i sina bästa år vid namn Karlsson. Karlsson kan flyga, är lätt narcissistisk och har stundtals alltför gott självförtroende. Han är ett spännande sällskap men svår att ha i möblerade rum.

Lillebrors föräldrar och vänner tror att Karlsson bara finns i fantasin men rätt som det är gör han bullrande entré på Lillebrors födelsedagskalas. I slutet av filmen får Lillebror en hundvalp och behöver inte vara så ensam längre. Karlsson har gjort sin insats och återgår till sitt liv på taket.

Övriga roller i Världens bästa Karlsson

 • Karlsson – Mats Wikström
 • Lillebrors pappa – Stig Ossian Ericson
 • Lillebrors mamma – Catrin Westerlund
 • Krister – Nils Lagergren
 • Bosse – Staffan Hallerstam 
 • Gunilla – Maria Selander
 • Bettan – Britt Marie Näsholm
 • Rulle –Gösta Välivaara
 • Karlssons röst – Jan Nygren 
 • Fille – Janne Loffe Carlsson

Lars Söderdahl i Bröderna Lejonhjärta

I filmen Bröderna Lejonhjärta spelade Lars Söderdahl Skorpan, en lungsjuk pojke i tioårsåldern. Han är döende och hans storebror Jonatan berättar tröstande om att man kommer till fantasilandet Nangijala efter döden.

Efter en brand blir det Jonatan som dör först men Skorpan kommer efter och de upplever stora äventyr tillsammans i Nangijala. Krig, motståndsrörelser, vilda ritter och en eldsprutande drake ingår i berättelsen. 

Övriga roller i Bröderna Lejonhjärta

 • Jonatan Lejonhjärta – Staffan Götestam
 • Mattias – Allan Edwall
 • Orvar, motståndsledare – Per Oscarsson
 • Hubert, jägare – Tommy Johnson
 • Sofia – Gun Wållgren
 • Jossi – Folke Hjort
 • Tengil – Georg Årlin
 • Pjuke – Bertil Norström
 • Veder, soldat – Jan Nygren
 • Kader, soldat – Michael Gabay

Vad hände sedan? 

Frågan som vi ännu inte har besvarat är vad som hände sedan. Svaret är att Lars Söderdahl medverkade i en TV-serie som hette Himmel och Pannkaka där han återigen hade en betydande roll som barnskådespelare. Han gestaltade Mattis, ett av flera barn som åkte på äventyrliga resor i ett flygplan.

Lars Söderdahl – Inte panik

Nu är Lars Söderdahl vuxen sedan många år tillbaka och mycket vatten har flutit under broarna. Han utbildade sig inom teater och var verksam under en period men lämnade sedan underhållningsbranschen under tidigt 1990-tal. Han blev då i stället missionär i Sydamerika och har därefter jobbat bland annat på Posten. Lars Söderdahl återvände dock för en roll i en kortfilm som hette Inte Panik och som släpptes 2010. Inte Panik fick pris för bästa kortfilm på Uppsala kortfilmfestival och nominerades även till en Guldbagge.

Var tog han vägen? 

Vad hände sedan och hur gick det för den duktiga barnskådespelaren? Åren går men ingen har hört så värst mycket. Vad gjorde Lars Söderdahl 2016? Vad var hans favoriträtt 2017 till 2018? Hur försörjde sig Lars Söderdahl 2019 och hur klarade han pandemin? Svaret är att vi inte vet och att det så skall förbli. Lars Söderdahl har tagit ett stort steg bort från offentligheten och till och med bytt namn. Han sägs bo i Göteborg men har tydligt visat att han inte vill vara tillgänglig för allmänheten. Det ska respekteras och vi tackar därmed för fina rollprestationer och oförglömliga filmminnen.

Fortsätt läs

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat...

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...