onsdag, mars 22, 2023

Upptäck de bästa tidsfördriven...

2023 är här och det betyder att det finns massor av nya möjligheter...

Ta del av alla...

Våren är här och med det kommer nya möjligheter. Det finns så mycket...

Indian Street Food &...

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk...

Sofia Loft – från...

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta...
HomeBloggCecilia Hagen –...

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat i ”På spåret” flera gånger. Senast 2019-2020, med sonen Jonatan Unge.

Snabbfakta om Cecilia Hagen

Ålder76 år
FamiljDotter JosefinSonen Jonatan
YrkeJournalist och författare
Aktuell somKrönikör på Expressen

Cecilia Hagen växte upp i en diplomatfamilj

Ellen Cecilia Margareta Hagen föddes den 15 maj 1946 i Stockholm. Tillsammans med sina föräldrar och sin två år äldre bror tillbringade hon sin uppväxt utomlands. Pappa, Tord Hagen, var diplomat och familjen bodde på platser som Ankara, Prag, Köln, London och Bonn.

Om sin mamma, Lena Hagen, har Cecilia själv sagt att hon ”inte var riktigt klok”. Hon led av det som då kallades för dåliga nerver. Hon förmådde inte förmedla någon trygghet till sina barn.

Från internatskola till journalisthögskolan

Vid elva års ålder återvände Cecilia till Sverige och gick på internatskola i Sigtuna, medan övriga familjen stannade kvar utomlands. Så småningom började hon läsa vid Handelshögskolan i Stockholm. Men hon avbröt studierna, eftersom det var så tråkigt. Istället började hon på Journalisthögskolan i Stockholm. Där tog hon så småningom examen.

Cecilia Hagen arbetade en tid på tidningen Veckojournalen. Men 1973 fick hon jobb på Expressen. Hon har arbetat där som journalist och krönikör och är fortfarande, 49 år senare, aktiv som krönikör för samma tidning.

Spännande påbrå

Cecilia Hagen kommer från en släkt med många intressanta personer. Hennes farmor, Ellen Hagen, var kvinnosakskämpe. Farfar Robert Hagen var landshövding i Gävle. Mormor Greta Berg var född Bonnier. Mormors far Karl Otto Bonnier, var den stora bokförläggare vars far grundade Bonniers förlag.

Genom sin mormors sida av släkten har Cecilia Hagen judiskt påbrå och anses därför, inom den judiska läran, vara judinna. Men huruvida hon själv praktiserar sin religion som judinna verkar vara något hon håller för sig själv.

Gift, skild och mamma

1976-1989 var Cecilia Hagen gift med Ingemar Unge, också han journalist. De har två barn tillsammans. Dottern Josefin och sonen Jonatan Unge, som är komiker.

Om skilsmässan har Cecilia sagt att det är lätt som nygift att tro att man ska kunna ändra på den andre. Men hon har senare förstått att det går inte att ändra på någon annan, möjligen kan man ändra lite på sig själv.

Författaren Cecilia Hagen

Cecilia Hagen är varit en aktiv författare och gett ut över femton böcker. Här är ett urval:

  • ”Några skvättar ur ett vällingfläckat liv” – 1981
  • ”Fredrik och Charlotte: fint folk från vaggan till graven” – 1985
  • ”Kulla Gulla i övergångsåldern. Eller nu fyller alla duktiga flickor 50” – 1994
  • ”Fredrik och Charlotte: tio år senare” – 1996
  • ”De osannolika systrarna Mitford: En sannsaga” – 2002
  • ”Kulla Gulla stretar vidare – lägesrapport vid 60+” – 2008
  • ”Kulla Gullas lilla lila: en ABC-bok om livet efter jobbet” – 2013
  • ”Ständigt frågvis – 726 människor jag mött”

”Kulla Gulla i övergångsåldern” blev Cecilia Hagens stora boksuccé

”Kulla Gulla i övergångsåldern. Eller nu fyller alla duktiga flickor 50” kom ut 1994. Boken riktar sig till Cecilias egen generation av kvinnor. Är livet slut efter 50, när barnen flyttat ut? Nej, menar Cecilia Hagen – nu börjar vuxenperiod två. Den tid i livet då kvinnor är som mest starka, har mycket tid och kan förflytta berg.

Brunråttor och rasism

Hösten 2016 skrev Cecilia Hagen en krönika i Expressen. Texten handlade dels om problemet med råttor på Karlaplan, dels om de människor som har rasistiska och främlingsfientliga åsikter. I krönikan undrade Cecilia Hagen bland annat hur man skulle komma till rätta med ”dessa mänskliga brunråttor? Med gift?”.

Cecilia Hagen fick mycket kritik för den här texten. Hon anklagades för att bidra till en hård debatt och till avhumanisering. Cecilia Hagen bemötte kritiken och ställde sig oförstående till att texten verkligen skulle ha uppfattats som mordisk. Hon menade att man måste se texten som en metafor. Den handlade både om råttor och om rasism och att man måste läsa hela texten för att förstå vad hon menade.

Sommarpratare och På Spåret-vinnare

Cecilia Hagen har tävlat i ”På spåret” många gånger. 1995 vann hon tillsammans med Tomas Tengby. Hon har varit i final flera gånger med Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren. Liksom med Adde Malmberg. 2019-20 tog hon sig till semifinal med sin son Jonatan Unge som medtävlande.

Vi har även hört Cecilia Hagen sommarprata i P1. Hon var värd i Sommar i P1 1988, 1993 och 2003.

Fortsätt läs

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...

Hur länge lever en katt?

Många föräldrar kan vittna om att det är svårt att stå emot barnen när de tjatar om att få ett mysigt litet pälsdjur att ta hand om och älska. Vissa barn nöjer sig med en guldfisk men för många...