onsdag, februari 1, 2023

Alexandra Nilsson och bloggarnas...

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början...

Vad gör Lars Söderdahl...

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har...

Joakim Palme och forskningen...

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade...

Tips på vad du...

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att...
HomeBloggHur högt är...

Hur högt är Mount Everest? 

Mount Everest är världens högsta berg. I Nepal kallas berget för Himmelens huvud och det är ju ett väldigt passande namn. Även om du tidigare har hört talas om denna enorma bergstopp kanske du sitter och funderar på “hur högt är Mount Everest?”. En bra och relevant fråga, helt klart. 

Himmelens huvud är över åtta tusen meter över havet. 8 848,86 meter, för att vara exakt. Om du inte är så bra på matte kliar du dig kanske i huvudet och är på väg att googla “Hur högt är Mount Everest i km”. Det behöver du inte. Berget är 8,8 kilometer över havsytan. Det är verkligen en imponerande klättring! 

Den första dokumenterade bestigningen av denna jättetopp gjordes år 1953. Man tror dock att berget har bestigits flera hundra år tidigare av lokalbefolkningen.

Om du är sugen på att se hela världen uppifrån undrar du säkert “Hur högt är Mount Everest base camp?” eftersom det är dit du måste ta dig först. 

Base camp och K2

Mount Everest ligger på gränsen mellan Nepal och Kina och det finns två base camps; ett på den kinesiska sidan och ett på den nepalesiska. Det norra base campet ligger på 5,150 meters höjd och det södra på 5,364 meter. Ungefär fem kilometer över havsytan alltså. Du väljer själv från vilken sida du vill klättra. 

Om du är sugen på ett rejält äventyr, men inte är redo för världens högsta berg, kanske du har siktet inställt på det näst högsta berg, K2, i stället? Men en enkel sökning på “Hur högt är Mount Everest och K2?” visar att K2 är 8,611 meter högt. Det skiljer alltså endast cirka 200 meter. Kanske är Kebnekajse ett bättre nybörjaräventyr?

Fortsätt läs

Tips på vad du kan göra för att få en bättre ekonomi inför den förväntade ekonomiska nedgången

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att de kommer att ha mindre pengar att röra sig med inom en snar framtid, samtidigt som börsen och bostadspriserna sjunker, tillsammans med andra saker som kan...

Upptäck nya saker att göra under julhelgen

Julen är en av de mest magiska tider på året. Det finns så mycket att göra under julen, från att upptäcka nya aktiviteter till att fira med god mat. Julhelgen ger möjligheten att upptäcka nya saker som man kanske...

Så ser svenskarnas sökvanor ut på Bing & Google

lindströms bil trollhättan nvidia geforce gtx 1050 ti fylla på ac pris mekonomen plånbok med plats för mobil bli av med trips på kroppen ta bort mögel på trä armani stronger with you 100 ml amerikansk cocker spaniel...