Det är en klassisk filmscen som det finns otaliga exempel på. Den ensamme, vilsne, strandsatte vandraren i öknen. Med ett sönderrivet tygstycke runt huvudet som skydd mot solen och uttorkat ansikte letar den desperate efter vatten och ser till sist vid horisonten en liten lagun. Men väl framme visar det sig vara en hägring.
Men hur länge klarar man sig utan vatten? Hur länge kan vandraren fortsätta? Det beror förstås på ganska många faktorer. Och att vara mitt i en stekhet öken är inte optimala förutsättningar. Som vi alla nog vet torkar sol och värme ut oss. Den gamla tumregeln säger: tre minuter utan syre, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat. Så länge klarar vi oss – men stämmer det?
Hur länge klarar man sig utan vatten och mat?
Först ska väl nämnas att det självfallet inte finns en exakt gräns på hur länge vi klarar oss utan vatten eller mat. En återkommande siffra är att vi klarar oss utan mat i cirka 40 dagar. Det baseras på studier av hungerstrejker som visar att efter någonstans mellan 20 och 40 dagar utan mat kan vi börja få livshotande skador.
Vatten klarar vi oss betydligt kortare utan. De tre dagar som tumregeln hävdar kan man säga snarare betyder att efter tre dagar utan vatten kan vi inte stå och gå som vanligt, men överlever gör vi ett tag till. Det visar överlevare i rasmassor efter exempelvis jordbävningar som klarat sig i upp till tio dagar. Då får man däremot troligtvis allvarliga skador på kroppens inre organ, exempelvis njurarna.
Hur länge klarar man sig utan syre?
Tumregeln att vi klarar oss 3 minuter utan syre är också en sanning med modifikation men för de flesta av oss stämmer den ganska bra. Efter bara ett par minuters syrebrist kan våra känsliga hjärnor börja ta skada. Däremot kan man träna upp förmågan att hålla andan. Världsrekorden i att hålla andan under vatten innehas av spanjoren Aleix Segura Vendrell som lyckades hålla andan i hela 24 minuter och 3 sekunder!