onsdag, februari 1, 2023

Alexandra Nilsson och bloggarnas...

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början...

Vad gör Lars Söderdahl...

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har...

Joakim Palme och forskningen...

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade...

Tips på vad du...

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att...
HomeBloggHur många semesterdagar...

Hur många semesterdagar får man per månad?

Soliga dagar på stranden, långa fjällvandringar eller lugna kvällar i en röd stuga med vita knutar. En semester kan se ut på hur många sätt som helst men vi alla kan nog hålla med om att den gärna får vara så lång som möjligt. Men hur många semesterdagar får man per månad egentligen?

I Sverige har vi semesterlagen. Den innebär att anställda har rätt till 25 dagar, eller fem veckor, semester per år varav fyra veckor ska vara sammanhängande. Sen kan både kollektivavtal och överenskommelser med arbetsgivare påverka hur mycket semester du får.

Hur många betalda semesterdagar får man per månad?

När vi pratar om semesterdagar menar nog många av oss betalda semesterdagar – alltså att man är ledig men fortfarande får en del av sin lön. Dessa måste man arbeta in vilket man gör året innan semestern tas ut. Året man tjänar in semestern på kallas intjänandeår, och det är inte samma period som ett kalenderår utan sträcker sig från 1 april till 31 mars.

För att tjäna in alla dina semesterdagar så att hela semestern du har rätt till enligt lag blir betald, måste du i regel arbeta hela intjänandeåret. Om du är nyanställd, och säg bara jobbat ett halvår när det börjar bli semestertider, har du fortfarande rätt till lika lång ledighet men den kommer inte vara betald fullt ut. Hur mycket betald semester du får baseras på hur länge du jobbat:

  • Om du börjar ditt nya jobb mellan 1 april och 31 augusti får du 25 obetalda semesterdagar.
  • Om du börjar ditt nya jobb mellan 1 september och 31 mars så har du rätt till 5 obetalda semesterdagar.

Hur många semesterdagar får man per månad vid extratjänst?

För den som jobbar deltid påverkas antalet semesterdagar av hur omfattande deltidstjänsten är, men det ska alltid motsvara lagens 25 dagar för heltidsanställda. Det betyder att man får räkna om antal semesterdagar beroende på hur mycket man jobbar.

Om man har en anställning som är kortare än tre månader kan arbetsgivaren avtala bort rätten till semester, och alltså komma överens med dig som anställd att du inte ska ta ut någon ledighet eftersom anställningen är så pass kort. Däremot kan man aldrig avtala bort semesterersättningen – den har vi alla, alltid rätt till.

Fortsätt läs

Tips på vad du kan göra för att få en bättre ekonomi inför den förväntade ekonomiska nedgången

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att de kommer att ha mindre pengar att röra sig med inom en snar framtid, samtidigt som börsen och bostadspriserna sjunker, tillsammans med andra saker som kan...

Upptäck nya saker att göra under julhelgen

Julen är en av de mest magiska tider på året. Det finns så mycket att göra under julen, från att upptäcka nya aktiviteter till att fira med god mat. Julhelgen ger möjligheten att upptäcka nya saker som man kanske...

Så ser svenskarnas sökvanor ut på Bing & Google

lindströms bil trollhättan nvidia geforce gtx 1050 ti fylla på ac pris mekonomen plånbok med plats för mobil bli av med trips på kroppen ta bort mögel på trä armani stronger with you 100 ml amerikansk cocker spaniel...