tisdag, maj 30, 2023

Vem är Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto är en pseudonym som representerar individen eller gruppen som är ansvarig...

Utforska den spännande världen...

Att utforska den spännande världen av mat och dryck kan vara en av...

10 Bästa Kryptovalutorna att...

Året 2021 har varit en stark period för kryptovalutor, med nya rekord och...

Hur brukar folk spendera...

Kryptovalutor har blivit alltmer populära under de senaste åren och många undrar vad...
HomeEkonomiVad är en...

Vad är en bitcoin värd? (+ vad påverkar priset)

I denna artikel berättar vi om värdet på kryptovalutan bitcoin, som du bland annat kan köpa och sälja på plattformen immidiate future. Du får bland annat reda på värdet för bitcoin 2023, men vi berättar även om viktiga faktorer som påverkar priset på bitcoin.

Vad kostar en bitcoin 2023?

År 2023 kostar en bitcoin cirka 310 000 kr. Värdet för en bitcoin har både varit betydligt högre och betydligt lägre, men dagspriset på omkring 300 000 kr verkar vara stabilt och hålla i sig över tid.

3 faktorer som påverkar vad en bitcoin kostar

1. Utbudet av Bitcoin

Hur mycket bitcoin som finns tillgängligt bestäms av hur många bitcoin som släpps ut på marknaden varje år. Just nu släpper man 21 miljoner nya bitcoin per år, men om man börjar göra ändringar i den takt nya bitcoin släpps påverkas av förklarliga skäl utbudet av bitcoin. 

Och med ett högre utbud av bitcoin blir priserna på bitcoin lägre, och med ett lägre utbud av bitcoin blir priserna högre. Att utgivningstakten för bitcoin skulle förändras är dock mycket osannolikt.

2. Efterfrågan för Bitcoin

Efterfrågan för bitcoin går upp och ner, precis som efterfrågan gör för bland annat aktier och andra värdepapper. Om det visar sig att vanliga, det vill säga centraliserade valutor kraschar är det sannolikt att bitcoin får en ökad efterfrågan, och i förlängningen ett högre pris. 

Men om många länder, exempelvis Kina och Indien, bestämmer sig för att inte tillåta handel med bitcoin kommer efterfrågan minska, vilket leder till att också priset för bitcoin minskar. 

3. Konkurrens från andra kryptovalutor

Det finns fler kryptovalutor att handla med än just bitcoin, däribland exempelvis dogecoin och ethereum. Ju bättre och mer populära konkurrerande kryptovalutor blir, desto lägre blir efterfrågan för bitcoin och desto lägre blir också priset för bitcoin.

Viktiga tips vid investeringar i bitcoin

Tänk på varför du investerar i bitcoin

Är det så att du vill sprida risken när du handlar med aktier vid sidan av, eller lägger du alla ägg i samma korg? Det är också ett plus om du har en målsättning för ditt investerande, såsom att ha råd med kontantinsats till ett hus eller till en bil. 

Tänk på att det finns risker

Du ska bara investera för pengar du har råd att vara utan. Så om du inte har pengar nog att investera i bitcoin ska du inte heller göra det. Du ska alltså bara köpa bitcoin med sparpengar du helst vill ska växa, men som du kan vara utan om du har otur.

Låna inte för att investera

Att låna för att kunna investera i bitcoin är en riktigt dålig idé. Om du exempelvis tar ett lån med 7 % ränta måste bitcoinkursen också gå upp med 7 % för att du ens ska kunna ta igen utgifterna för lånet. Än värre blir det om man tar ett snabbt lån för att investera i bitcoin. De lånen har ofta en ränta på 39 %.

Du borde ha en vilja att lära dig

När du investerar i bitcoin är det mycket att sätta sig in i, och för att kunna investera på ett bättre sätt än andra är det viktigt att du lär dig allt som hör till bitcoin. Du borde bland annat veta vad en blockkedja är, vilka nya kryptovalutor som finns som hotar bitcoin och om nya lagar planeras som begränsar handel med bitcoin.

Mycket fakta om bitcoin hittar du på publika forum på exempelvis Facebook, och du kan även lära dig mycket om bitcoin via en enkel googling.

Fortsätt läs

Vem är Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto är en pseudonym som representerar individen eller gruppen som är ansvarig för lanseringen av den revolutionerande digitala valutan Bitcoin, och dess underliggande teknologi, blockchain. Trots den transformativa effekten av deras arbete är Satoshis sanna identitet fortfarande en...

Utforska den spännande världen av mat och dryck

Att utforska den spännande världen av mat och dryck kan vara en av de mest givande hobbyerna du någonsin kommer att ta dig an. Det finns mycket att upptäcka, smaka och lära sig om i denna kulinariska resa som...

Hur brukar folk spendera sin kryptovaluta?

Kryptovalutor har blivit alltmer populära under de senaste åren och många undrar vad folk använder dem till. Det är en berättigad fråga, eftersom det här är en helt ny form av digital valuta och betalning, som inte har funnits...