tisdag, maj 30, 2023

Vem är Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto är en pseudonym som representerar individen eller gruppen som är ansvarig...

Utforska den spännande världen...

Att utforska den spännande världen av mat och dryck kan vara en av...

10 Bästa Kryptovalutorna att...

Året 2021 har varit en stark period för kryptovalutor, med nya rekord och...

Hur brukar folk spendera...

Kryptovalutor har blivit alltmer populära under de senaste åren och många undrar vad...
HomeBloggJoakim Palme och...

Joakim Palme och forskningen om välfärden och framtiden

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade han sönerna Joakim, Mårten och Mattias. Den här artikeln kommer  –  mest –  att handla om Joakim och hans karriär som statsvetare och bland annat chef för Institutet för framtidsstudier. Han har länge varit intresserad av välfärdsstaten och dess effekt på fattigdom och ojämlikhet. 

Snabbfakta om Joakim Palme:

Födelseår1958
FödelseortStockholm
PartnerAnne-Sofie Östling
BorVällingby

Följt i faderns fotspår som statsvetare

Joakim Palme är alltså son till politikern och ministern Olof Palme och hans fru Lisbeth. Han studerade vid universitetet i Uppsala och disputerade i sociologi. Han blev professor i statsvetenskap och arbetar vid Statsvetenskapliga institutionen vid Gamla Torget i Uppsala. En annan post har varit som ordförande för Delmi, d.v.s. Delegationen för migrationsstudier.

Institutet för framtidsstudier

Mellan 2002 och 2012 var Joakim Palme VD för Institutet för framtidsstudier. Det är ett oberoende forskningsinstitut som går under regeringen, och utför forskning om framtiden. Under Joakims tid som VD har han stått för flera forskningsprogram: “Människan i framtiden”, “Framtidens samhälle” och “Sverige i framtiden”.

Han har varit speciellt intresserad av välfärdsstater och hur det där ser ut när det gäller jämlikhet och fattigdom. I ett inlägg på Nordens Välfärdscenter från 2018 intervjuas Joakim och säger bland annat att den nordiska modellen för välfärd lett till en låg fattigdom, hög sysselsättning och hög social tillit. Han beskriver också vilka “sociala investeringar” man kan behöva göra för att förbättra välfärdssamhället. 

Joakim Palmes familj

Joakim Palme lever idag tillsammans med sambon Anne-Sofie Östling. Paret har tre barn tillsammans, Joanna, Jesper och Clara. Enligt Ratsit bor paret i Vällingby på Lövångersgatan 31. 

Joakim kommer som sagt från en känd familj, inte bara för att hans far Olof var Sveriges statsminister. Släkten Palme är en stor släkt som antagligen härstammar från Nederländerna på 1600-talet. På 1800-talet var Cristian Adolph Palme landssekreterare i Kalmar län. Familjen blev också, genom att gifta sig med, släkt med familjerna von Sydow, Wallenberg, Kreuger och Lagercrantz. 

Kända personer i Joakim Palmes släkt:

  • Johan Palme  (1778–1845)
  • August Palme (1856–1924)
  • Carl Palme (1879–1960)
  • Lennart Palme (1881–1971)
  • Olof Palme (1927–1986)


Joakim Palm Karlsson – fotografen med mera

Nu följer ett avsnitt om en annan person som lätt skulle kunna förväxlas med Joakim Palme, alltså statsvetaren som är son till Olof och Lisbeth Palme. (Detta vore kanske inte så väldigt troligt om det inte vore för att namnen är så lika och att släkten Palme faktiskt under en period hade ändrat namnet till “Palm”, men sedan gick tillbaka till “Palme”. )

Joakim Palm, eller Joakim Palm Karlsson i Helsingborg, är fotograf med mera. Han har en firma som heter JKF Photo. Joakim Palm Karlsson gillar mode och kläder, och har blivit uppmärksammad för en del fotografering av kläder för män. Om Joakim Palm Karlsson har Instagram är oklart, men på nätet går det att titta på många av hans bilder, om inte annat på hans företags webbplats.


Joakim Palm kusken

Man skulle kunna göra en förväxling till, och det är med en man som heter Joakim Palm kort och gott. Denne Joakim Palm från Mantorp är dock yngre, född 1968, och i en helt annan bransch än den Joakim Palme som denna artikel egentligen handlar om. 

Det finns dock många personer i Sverige som bär namnet Joakim Palm eller något liknande, och det bara att gå till Ratsit eller Hitta för att kunna upptäcka dem. Men det finns antagligen bara en Joakim Palme.
Åtminstone är det bara en Joakim Palme som är statsvetare och sociolog, undervisar vid Uppsala universitet och dessutom är son till den forne statsministern Olof Palme. Hans liv och gärning fortsätter säkert med många bidrag till forskningen och kunskapen på välfärdens tema. Enligt många är det bara genom insikt och kunskap som man bäst kan få bukt med sociala problem som fattigdom och ojämlikhet.

Fortsätt läs

Cecilia Hagen – över femtio år som journalist och fortfarande aktiv

Cecilia Hagen är vid 76 års ålder fortfarande aktiv som krönikör på Expressen. Genom åren har hon hunnit med att skriva en lång rad böcker. Kanske är ”Kulla Gulla i övergångsåldern” boken hon främst förknippas med. Hon har tävlat...

Indian Street Food & Co – indisk mat på riktigt

Indian Street Food & Co är något för den som gillar äkta indisk mat. Konceptet bygger på klassiska smaker från hela Indien, tillagade i modern tappning. I Stockholm kan man äta på restaurang, beställa catering eller köpa sitt genuint...

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare...