onsdag, februari 1, 2023

Alexandra Nilsson och bloggarnas...

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början...

Vad gör Lars Söderdahl...

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har...

Joakim Palme och forskningen...

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade...

Tips på vad du...

Sämre tider väntar för ekonomin. De flesta har ställt in sig på att...
HomeBloggÖstasiatiska muséet –...

Östasiatiska muséet – från Shanghai till Stockholm

Östasien fascinerar oss nordbor. Det verkar vara någonting i de här trakterna som gör att invånarna dras lika mycket österut som västerut. Om du är en av alla trollbundna och känner för att marineras i östasiatisk historia är ett besök på Östasiatiska muséet i Stockholm ett tips.

Snabbfakta om Östasiatiska muséet

AdressTyghusplan, Skeppsholmen
Etablerat1926
TillhörStatens muséer för världskultur (“Världskulturmuséerna”)
SamlingarCirka 10 000 föremål
ParkeringUtanför muséet och bakom Moderna muséet
ÖppettiderTisdag klockan 11–20, onsdag–söndag klockan 11–17

Ta med dina vänner till Östasiatiska muséet

Först och främst: Passa på att besöka muséet med dina kompisar nu i höst medan det fortfarande är gratis entré. Det finns ingen tid att förlora så gör plats i ditt schema. Östasiatiska muséet är nämligen ett statligt museum och ingår i samma myndighet som till exempel Etnografiska muséet och Världskulturmuséet.

Östasiatiska muséet har en mängd utställningar som bör upplevas:

 • Juxtaposing craft
 • Kina före Kina
 • Mittens rike
 • Harry Martinsson – meditation inför en kinesisk målning
 • Japan – föremål och bilder berättar
 • Hiroshige I och Hiroshige II
 • Koreagalleriet
 • Dig in Japan (digital utställning)
 • Kinas bokhistoria

Fokus på muséet ligger på Kina men området är lika brett som Östasien är stort. Om dina vänner till exempel är nippofiler kommer de få sitt lystmäte både i utställningslokalerna och i muséets butik.

När östasiatiska muséet intog bergrummet

Östasiatiska muséet blev uppmärksammat i media för ungefär tio år sedan när delar av Kinas världsberömda terrakottaarmé ställdes ut i bergrummet under Skeppsholmen. Vanligtvis används lokalen som festlokal men vintern 2010/2011 intogs den istället av en något mer sträng skara. Det blev inte mycket kalas den säsongen.

Olika sorters samarbeten har länge varit viktigt för Östasiatiska muséet. Deras pågående utställning Juxtaposing Craft utgår från hantverk i utbytet mellan Sverige och Japan. Nutida konstnärer och hantverkare möter föremål ur muséets samlingar, med syfte att lyfta fram de berättelser som föremålen bär på. Till just den här utställningen tar muséet 140 kronor i entré.

Några av föremålen som ställs ut är:

 • Verk från fjärde generationens bambumästare
 • Samiska trummor från 1700-talet
 • En badritual på Island
 • Verk av den japanska konstnärer Toshimasa Kikuchi

Undrar du hur en badritual hänger samman med bambu? Du är inte ensam.

Utställningar om Kina är basen på Östasiatiska muséet

I utställningarna Kina före Kina och Mittens rike får du hela historien om det som skulle komma att bli dagens Kina. Få länder så långt bort har haft så stor inverkan på oss genom historien som Kina. Oavsett vad man anser om landet idag har det en intressant och mycket lång historia bakom sig.

Kina före Kina handlar om precis vad det låter som, det vill säga historien om platsen där Kina ligger före det blev landet Kina. Det är en berättelse utan skriftliga källor, där man får komma nära människorna genom deras bildspråk och de föremål som de skapade.

Mittens rike handlar om Kinas något yngre historia. Utgångspunkten är allt som oftast relationen mellan Kina och Sverige. Det blir snabbt tydligt att Kina länge har producerat prylar som vi gärna har köpt. Man kan lämna utställningen och tänka att det mesta förblir sig likt.

Käka mat och shoppa loss på Östasiatiska muséet

Det här är bara en bråkdel av allt som finns i det tjusiga huset på Skeppsholmen. När du har gått igenom alla utställningar är du förmodligen hungrig. Av någon konstig anledning kanske du har blivit sugen på te och att handla grejer.

Östasiatiska muséet har ett café där du kan vila huvudet en stund och få mat i magen. Det finns dessutom en mycket populär shop med vackra saker från framför allt Kina och Japan.

Ett litet urval av allt du kan köpa där är:

 • Japanskt washi-papper
 • Kenzan
 • Kinesiskt tusch
 • Vindklockor
 • Japanskt porslin

Det finns en stor risk att du kommer att dagdrömma om Östasien eller fundera på hur du skaffar ett jobb på muséet efter ett besök.

Fortsätt läs

Alexandra Nilsson och bloggarnas storhetstid 

Under  2000-talet blev bloggande mycket stort i Sverige. Bloggar var till en början mest en slags dagbok på internet, öppna för alla att läsa. Med tiden utvecklades det dock till något mycket mer och de som drev de största...

Vad gör Lars Söderdahl idag?

Alla minns vi filmerna om Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket. Men har vi koll på skådespelaren Lars Söderdahl, som hade några av de största rollerna? Var blev han av? Vad gör Lars Rune Söderdahl idag och har han...

Joakim Palme och forskningen om välfärden och framtiden

Olof Palme var statsminister och blev mördad i Stockholm 1986. Efter sig lämnade han sönerna Joakim, Mårten och Mattias. Den här artikeln kommer  –  mest –  att handla om Joakim och hans karriär som statsvetare och bland annat chef...