Hur räknar man ut arean på en cirkel? För att komma fram till svaret behöver man använda sig av några matematiska och geometriska begrepp. En cirkel är tvådimensionell och har en area, alltså en yta innanför cirkelns definierade omkrets. Omkretsen har också ett värde, den kan vara stor eller liten, är den stor är också arean stor, är omkretsen liten så är arean liten.
Radie och diameter
Det finns ytterligare ett värde som går att ta reda på vad gäller en cirkels storlek. Det är radien. Om en cirkel är helt rund, så har den en given mittpunkt. Från mittpunkten ut till cirkelns omkrets eller kant, ska det vara lika långt oavsett var man mäter. Det betyder också att en radie är halva diametern av cirkeln. Diametern är ju “bredden” på cirkeln, mätt rakt över mittpunkten. Alltså på bredaste stället. Har man diametern på en cirkeln, har man också radien, som ju ska vara halva värdet av diametern.
Hur man räknar ut arean och omkretsen på en cirkel?
Vill man ta reda på arean använder man sig av en formel som innehåller en konstant, nämligen pi. Pi är en så kallad matematisk konstant som står för förhållandet mellan en cirkels area och radien på cirkeln. Pi har värdet 3,14, vilket är avrundat eftersom pi i verkligheten anses ha oändligt många decimaler, utan någon till synes regelbundenhet. Med värdet 3,14 kommer man dock tillräckligt nära för att få rätt på hur man räknar ut arean på en cirkel med radien.
Har man alltså radien, så räknar man så här: Radien gånger radien gånger pi. Omkretsen får man genom att multiplicera diametern med pi, eller genom att ta radien gånger två gånger pi.
Hur man räknar man ut arean på en cirkel i åk 6 är inte ovanligt att fråga även om ämnet geometri kommer senare, under högstadiet. Men formeln är enkel och många i åk 6 klarar beräkningen.