Hur många semesterdagar får man per månad?

Soliga dagar på stranden, långa fjällvandringar eller lugna kvällar i en röd stuga med vita knutar. En semester kan se ut på hur många sätt som helst men vi alla kan nog hålla med om att den gärna får vara så lång som möjligt. Men hur många semesterdagar får man per månad egentligen?

I Sverige har vi semesterlagen. Den innebär att anställda har rätt till 25 dagar, eller fem veckor, semester per år varav fyra veckor ska vara sammanhängande. Sen kan både kollektivavtal och överenskommelser med arbetsgivare påverka hur mycket semester du får.

Hur många betalda semesterdagar får man per månad?

När vi pratar om semesterdagar menar nog många av oss betalda semesterdagar – alltså att man är ledig men fortfarande får en del av sin lön. Dessa måste man arbeta in vilket man gör året innan semestern tas ut. Året man tjänar in semestern på kallas intjänandeår, och det är inte samma period som ett kalenderår utan sträcker sig från 1 april till 31 mars.

För att tjäna in alla dina semesterdagar så att hela semestern du har rätt till enligt lag blir betald, måste du i regel arbeta hela intjänandeåret. Om du är nyanställd, och säg bara jobbat ett halvår när det börjar bli semestertider, har du fortfarande rätt till lika lång ledighet men den kommer inte vara betald fullt ut. Hur mycket betald semester du får baseras på hur länge du jobbat:

  • Om du börjar ditt nya jobb mellan 1 april och 31 augusti får du 25 obetalda semesterdagar.
  • Om du börjar ditt nya jobb mellan 1 september och 31 mars så har du rätt till 5 obetalda semesterdagar.

Hur många semesterdagar får man per månad vid extratjänst?

För den som jobbar deltid påverkas antalet semesterdagar av hur omfattande deltidstjänsten är, men det ska alltid motsvara lagens 25 dagar för heltidsanställda. Det betyder att man får räkna om antal semesterdagar beroende på hur mycket man jobbar.

Om man har en anställning som är kortare än tre månader kan arbetsgivaren avtala bort rätten till semester, och alltså komma överens med dig som anställd att du inte ska ta ut någon ledighet eftersom anställningen är så pass kort. Däremot kan man aldrig avtala bort semesterersättningen – den har vi alla, alltid rätt till.